Jeg er ikke sikker på du vil finde indre ro.  Men mindre indre uro, bør være indenfor rækkevidde for de fleste.  Hvis du ikke er til meditation, kan du jo bare kalde det noget andet.  Fokus.  Mestringsstrategier.  Kreativ problemløsning.  Øvelser til særlige formål.  Træning.   Middel til mere overskud, og mere velvære.  Afspænding.  Kært barn har mange navne.  Og der er mange teknikker at vælge mellem.

 
I to blogindlæg vil jeg skrive ganske kort om nogle af mine favorit teknikker.  For at illustrere at spekteret er stort.  Meditation er ikke bare ”breathe in – breathe out”…  I dette første indlæg, er fokus på at takle situationer der udfordrer dig med f.eks. ubehag, uro, irritation eller frustration.  En måde at undgå at det bringer dig ud af balance, kunne være at give det plads.

 

Fokus på det sanseindtryk der giver ubehag

 Den information du får fra sanserne, er næsten uundgåelig en kilde til forstyrrelse.  Indimellem kan vi alle føle at sanseindtrykkene simpelthen bliver for mange og for massive.  Den umiddelbare og naturlige reaktion, er ofte at forsøge at fortrænge det du har svært ved at acceptere.  En alternativ tilgang kunne være at fokusere på én af sanserne.  På den måde kan selve kilden til ubehaget, bruges til at opnå frihed fra ubehaget.

 
Eksempel:
Jeg var så lydfølsom i perioden lige efter min hjernerystelse, at jeg ikke brød mig om at gå udenfor.  Overhovedet.  Vores have grænser direkte op til en lille skov.  De fleste ville syntes her er stille.  Jeg kan ikke selv huske det, men jeg sagde til min mand at fuglene larmede…  På et tidspunkt fandt jeg på at sætte mig ud i haven og lytte til dem.  De larmende fugle og deres højlydte sang.  Jeg var alene.  Jeg gjorde ikke noget andet samtidigt med.  Hele min mission var at acceptere ubehag.  Nu kan jeg klare meget mere larm end fuglesang, men jeg bruger stadig den samme strategi.  Er der ubehag, giver jeg den plads.

 

Observere processen

En anden tilgang til at acceptere ubehag, end at give kun én sans (f.eks. hørelsen) dit fulde fokus, kan være at iagttage dig selv udefra. Du kan distancere dig fra ubehaget, ved at flytte opmærksomhed og fokus fra det der giver ubehag, til selve processen med at observere hvordan krop og sind håndterer situationen.  Det der generer dig, er der selvfølgelig stadig, men det fylder mindre.  Meget mindre.  Din opmærksomhed er nemlig optaget med noget andet.

 
Eksempel:
Jeg kikkede på børnenes juleafslutning i deres svømmeklub gennem et vindue.  Svømmehallen var mørklagt.  Der var masser af lys i konstant bevægelse.  Høj julemusik strømmede ud af de opstillede højtalere.  Ikke et godt sted for en rystet hjerne.  Men pyt.  Jeg sad udenfor.  Gennem vinduet kunne jeg se børnene gå om træet.  Og de så, at jeg så dem.  Det var det væsentlige.  Selv om jeg ikke gik med ind i svømmehallen, fik mit sympatiske nervesystem (fight or flight) travlt med at reagere.  Jeg mærket den indre uro, og så på mit ur at min puls steg til over det dobbelte.  Ingen grund til at forsøge at fortrænge det.  Min krop var reelt stresset.  Jeg observerede det bare.  Gav ubehaget plads.  I kroppen.  Der det hørte til.  Mentalt var der ro på.  Fuldstændigt.